Sigla

vineri, 3 ianuarie 2014

De ce aikido ?


Aikido este o arta martiala cu radacini stravechi, adaptata insa pentru societatea moderna.
Scopul crearii acestei arte a fost acela de a furniza omului modern posibilitatea de a lucra cu el insusi pentru a se slefui, transforma, evolua ca fiinta umana.

Aikido a fost conceput ca o arta de perfectionare pentru oameni : copii, adulti sau batrani, indiferent de varsta, sex sau greutate. Aceasta arta este structurata astfel incat oricine sa se poata bucura de beneficiile pe care le aduce : sanatate fizica si psihica, echilibru, armonie.
Sanatate fizica si psihica, echilibru interior, armonie cu cei din jur, sunt lucruri de care avem nevoie in permanenta si nu ceva care trebuie dobandit si apoi lasat deoparte.
Astfel aikido nu este o arta care se practica intens la 10 ani sau la 25 ani sau 40 ani, sau pentru a ajunge campion mondial, ci o discilplina care face parte din viata de zi cu zi.
Ca si copil trebuie sa cresti armonios si cu o minte puternica, ca si adult ai nevoie de energie si sanatate, iar odata cu trecerea timpului conservarea sanatatii si a vitalitatii devine o prioritate !

In societatea moderna avem un confort sporit fata de trecut, insa odata cu beneficiile tehnologiei apar si probleme pe care trebuie sa le rezolvam. Copiii sunt din ce in ce mai rigizi datorita lipsei de miscare fizica iar adultii pierd rapid flexibilitatea datorita faptului ca serviciul implica statul mult pe scaun (birou, masina), iar relaxarea acasa implica “tolanitul” pe diverse canapelele. Totodata stresul se acumuleaza si slabeste capacitatea noastra intelectuala, in timp ce somnul devine superficial.
 

Pentru a functiona bine mintea noastra are nevoie de energie si echilibru, iar pentru aceste lucruri este nevoie de un corp sanatos si de metode de eliminare a stresului.

Aikido, prin metode specifice de antrenament, mentine flexibilitatea, dezvolta armonios musculatura si elimina tensiunile acumulate la nivel psihic.



Sigur ca, asa cum afirma insusi fondatorul, scopul principal al acestei arte este elevarea si armonizarea fiintei umane si crearea unei lumi mai bune, dar in acelasi timp aikido reprezinta si o cale de mentinere si dezvoltare a unui corp sanatos si a unei minti echilibrate.

Cu siguranta aceste beneficii nu vin daca practicam aikido ocazional. Modul de viata modern nu este ocazional si nici stresul si presiunea psihica la care suntem supusi nu sunt ocazionale !

Asa cum noi avem nevoie de odihna si mancare zi de zi, la fel avem nevoie cat mai des sa ne exersam corpul si mintea pentru a ne mentine flexibilitatea si armonia interioara. 
De asemenea slefuirea si elevarea noastra ca oameni nu se face ocazional ! Pentru a obtine rezultate este necesara o practica sustinuta.
Aikido ajuta mult fiinta umana, a fost creat pentru acest lucru, insa roadele nu se arata decat atunci cand devine o parte constanta din activitatile noastre. Aceasta arta te poate sprijini toata viata, insa pentru acest lucru trebuie sa practici constant, la sala fizic si mental, iar acasa, la scoala sau la servici prin atitudine interioara si prin modul in care actionezi.
Concentrarea, armonia, politetea si respectul necesare in antrenamente vor ajunge sa se manifeste permanent in viata de zi cu zi numai daca antrenamentele sunt constante.




Atunci cand petreci timp intr-o gradina cu flori parfumul lor iti va umple hainele. Acestea vor mirosi zilnic frumos daca treci zilnic pe acolo. Daca insa faci acest lucru ocazional si hainele vor mirosi a flori tot ocazional ! 
Este important sa reflectam la acest aspect !




Aikido nu este o arta exotica ci un raspuns la nevoile societatii, dar adevaratele valori apar atunci cand practica devine parte din viata !